Jedovaté rostliny

Monday, November 28, 2005

Ideologie

Moderními mýty jsou ideologie.Víme to o nich, ale stále je akceptujeme. Proč? Ideologie přežívají pouze proto, že je stále, ukotveni vnitřně v mýtu, vyžadujeme. A také jistě proto, že představují médium moci. Nepřežívají dále jako spouštějící sloučeniny vnější identifikace s vnitřní touhou po smyslu života, která je konečným derivátem vývoje od nějaké první kulturní formy, jež začala vysvětlovat svět. Nepřežívají jako dynamický projev civilizačního vývoje. Přežívají proto, že nic lepšího než je a jimi definovanou pluralitní demokracii nemáme…

Každý liberál nebo dialektik se urazí, pokud ho budeme porovnávat s mýtickým člověkem. Přesto mají tolik společného. Vesměs soudíme o mýtech, že jsou primitivní, protože nevycházejí ze hmatatelných a hlavně ověřitelných faktů. Mýtus nám symbolizuje něco, co jsme překonali a co můžeme vnímat pouze jako relikt, spíše atavismus. Je to jakýsi princip vývoje, který je společný jak pro ontogenezi, tak pro fylogenezi. Když se dítě vyvíjí, vnímá svůj vývoj jako překonávání určitých etap. Každý pokrok je vnímán jako vývoj k nějakému vyššímu stadiu existence a překonané stupně nebo jejich připomínka (mladší děti) bývají posuzovány odmítavě jako něco překonaného.

Takhle se díváme na mýtus. Nevidíme v sobě část lidí, kteří žili před (pouhými) pár tisíci let uzavřeni do kruhu mýtického myšlení. Považujeme je, stejně jako rostoucí děti sebe sama před pár lety, za někoho úplně jiného, než jsme nyní. Považujeme se za odlišné tvory, které od sebe přece odděluje tak velká časová hranice. Stejně jako děti si neuvědomujeme, že to, čím jsme byli před pár (tisíci) let je naší součástí, a to determinující součástí. Že to, co považujeme za cizí a překonané, tvoří kostru toho, za co se považujeme nyní – za, sexuálně nebo civilizačně, vyspělé osobnosti. Mýtická (skutečná) kostra určuje tvar, který vidíme v odraze zrcadla nebo světa. Ten nám poskytuje stejný zdroj identity, jako zrcadlo samo. Pod vším tím civilizačním nánosem se skrývá onen primitiv(dítě), který má velký podíl na všech zásadních rozhodnutích, jež v životě činíme.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home